SLAPP

Acțiuni strategice în justiție împotriva mobilizării publice - SLAPP

Începând cu anul 2023, Institutul Român pentru Drepturile Omului este punct focal pentru punerea în aplicare a Recomandării (UE) 2022/758 privind protecția jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului implicați în acțiuni de mobilizare publică împotriva procedurilor judiciare vădit nefondate sau abuzive („acțiuni strategice în justiție împotriva mobilizării publice”) (SLAPP).

Având în vedere prevederile cu privire la rolul instituțiilor naționale cu atribuții în domeniul drepturilor omului din Recomandare și mandatul IRDO potrivit Legii nr. 9/1991, Institutul are în plus următoarele atribuții:

  • organizarea de programe de formare pentru jurnaliști și apărătorii drepturilor omului;
  • organizarea de campanii de informare cu privire la procedurile SLAPP;
  • colectarea de date statistice cu privire la procedurile SLAPP.

Institutul face un apel pentru colectarea de date. Acestea vor putea fi transmise pe adresa de e-mail: slapp@irdo.ro (prin transmiterea de date vă exprimați consimțământul cu privire la prelucrarea acestora de către IRDO).

 

Ce sunt acțiunile tip SLAPP?

Colectarea de date

Instrumente

Studii și rapoarte relevante

 

Evenimente

Reuniunea Grupului de experți anti-SLAPP din cadrul Comisiei Europene

În data de 9 septembrie 2024 a avut loc reuniunea Grupului de experți anti-SLAPP de la nivelul Comisiei Europene, la care au participat punctele focale și reprezentanții statelor membre UE. Evenimentul a fost organizat de Comisia Europeană și a avut printre invitați și membri mass-media (News Media Europe), cadre universitare (Universitatea din Aberdeen, Scoția), specialiști în drept, reprezentanți ai unor ONG-uri implicate în problematica SLAPP (CASE Coalition), precum și apărători ai drepturilor omului.

Institutul Român pentru Drepturile Omului a participat la reuniune în calitate de punct focalpentru punerea în aplicare a Recomandării (UE) 2022/758 privind protecția jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului implicați în acțiuni de mobilizare publică împotriva procedurilor judiciare vădit nefondate sau abuzive (SLAPP). În acest context, IRDO a făcut cunoscute activitățile privind problematica anti-SLAPP în România întreprinse recent, printre care se numără întâlnirile avute cu ONG-uri/OSC-uri cu scopul de a crește gradul de conștientizare, Proiectul CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) aflat în derulare, în parteneriat cu Institutul Danez pentru Drepturile Omului, primirea delegației Media Freedom Rapid Response în România și discuțiile privind practicile IRDO în domeniu, dar și contribuția Institutului la cel mai recent Raport ENNHRI privind statul de drept 2024, unde au fost menționate activitățile Institutului ca punct focal anti-SLAPP.

Au fost discutate trenduri emergente și aspecte cheie în materie observate de experți, actualizări și noi abordări din partea statelor membre, activitățile punctelor focale, bune practici, dar și principalele obstacole existente și potențiale soluții pentru implementarea cu succes a Recomandării (UE) 2022/758.

În încheierea evenimentului, CASE Coalition a susținut o prezentare care a vizat informații privind procedurile SLAPP de pe tot cuprinsul Uniunii Europene, incidența și evoluția acestora, observându-se astfel o creștere exponențială în ultimii ani a cazurilor în care sunt implicați oameni politici. Totodată, s-a subliniat influența pe care o exercită marile corporații în privința presiunilor tot mai mari la adresa jurnaliștilor și a activiștilor. CASE Coalition oferă asistență și consiliere juridică persoanelor vizate de acțiuni SLAPP, având o rețea de suport pe tot cuprinsul Europei.

 

Întâlnire Punct focal - Recomandarea (UE) 2022/758 

În data de 14 iulie 2023, Institutul Român pentru Drepturile Omului a organizat o primă întâlnire în calitate de Punct focal în temeiul Recomandării (UE) 2022/758 a Comisiei privind protecția jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului implicați în acțiuni de mobilizare publică împotriva procedurilor judiciare vădit nefondate sau abuzive („acțiuni strategice în justiție împotriva mobilizării publice” - SLAPP).
 
Recomandarea acoperă toate tipurile de cauze (civile, penale, administrative), atât la nivel național, cât și transfrontalier și completează propunerea de Directivă în materie. Alături de reprezentanți ai instituțiilor și ai organizațiilor societății civile, precum și avocați, au fost dezbătute elemente precum, definiția conceptului de acțiuni strategice în justiție împotriva mobilizării publice și atribuțiile care revin Punctului focal în ceea ce privește informarea părților interesate cu privire la conținutul Recomandării și la colectarea de date cu privire la astfel de acțiuni. În același timp s-au făcut referiri la importanța derulării de campanii de informare atât la nivelul jurnaliștilor și organizațiilor societății civile, cât și la nivelul populației cu privire la Recomandare, pentru a aduce în atenția acestora măsurile de sprijin care se au în vedere. 
 
De asemenea, au fost prezentate posibilitățile de finanțare propuse de Comisia Europeană pentru a sprijini activitățile în domeniul SLAPP, respectiv programul „Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori”.