Dialog privind consolidarea statului de drept
În data de 28 ianuarie 2025, la invitația Reprezentanței Comisiei Europene în România, Institutul Român pentru Drepturile Omului a participat la un atelier de lucru, care a constat într-un amplu dialog privind consolidarea statului de drept în România. Evenimentul a fost organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, în cooperare cu Direcția Generală Justiție și Consumatori a Comisiei Europene și cu Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) și este parte din seria de astfel de evenimente organizate în diferite state membre ale UE.
Obiectivul evenimentului a fost de a încuraja un dialog pe teme legate de statul de drept între principalele părți interesate la nivel național, iar discuțiile s-au axat pe modul în care se poate consolida statul de drept în România în contextul actual și în viitor.
Dialogul s-a desfășurat pe modelul Chattam House conform căruia sunt înlăturate barierele, fiind emise idei din perspective novatoare și recomandate soluții de comun acord. Astfel, participanții pot utiliza informațiile primite fără a dezvălui identitatea sau afiliația vorbitorilor. Subiectele abordate s-au bazat pe recomandările pentru România ale celui de al treilea Raport al Comisiei Europene privind statul de drept, publicat în 2024, progresul înregistrat privind consolidarea statului de drept în țara noastră, practicile pozitive, provocările existente, precum și propuneri de măsuri concrete pentru autoritățile naționale.
Întâlnirea a favorizat conectarea unor idei și perspective multiple cu privire la îmbunătățirea condițiilor pentru un stat de drept consolidat. Cei aproximativ 45 de participanți experți în domeniul statului de drept în România (autorități naționale, organizații neguvernamentale și ale societății civile, asociații profesionale și patronale, dar și jurnaliști) au formulat o serie de recomandări privind sistemul de justiție, cadrul anticorupție, libertatea și pluralismul mass-mediei, precum și alte aspecte legate de sistemul de control și de echilibrul puterilor. Cadrul informal în care s-a desfășurat evenimentul a permis identificarea barierelor existente, schimbul de bune practici, precum și recomandări de comun acord asupra unor posibile căi de urmat.
...mai multe semnale