Concursul naţional de creativitate didactică

Concursul naţional de creativitate didactică în domeniul materialelor auxiliare destinate educaţiei pentru drepturile omului, democraţie şi o cultură a păcii în învăţământul preuniversitar vizează educarea tinerei generaţii în spiritul respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, al demnităţii şi toleranţei şi al schimbului liber de opinii. Concursul presupune crearea de către cadrele didactice participante de materiale auxiliare pentru lucrul la clasă, pentru o mai bună înţelegere a tematicilor cuprinse în sfera drepturilor omului.

 

Ediția 2023-2024
 
„Concurs naţional de creativitate didactică în domeniul materialelor educaţionale pentru drepturile omului, democraţie şi o cultură a păcii în învăţământul preuniversitar”, ediţia a XII-a
 

 

Ediția 2021-2022

„Concurs naţional de creativitate didactică în domeniul materialelor educaţionale pentru drepturile omului, democraţie şi o cultură a păcii în învăţământul preuniversitar”, ediţia a XI-a

Ediția a XI-a a Concursului naţional de creativitate didactică în domeniul materialelor auxiliare destinate educaţiei pentru drepturile omului, democraţie şi o cultură a păcii, organizată de Institutul Român pentru Drepturile Omului în parteneriat Ministerul Educaţiei şi Casa Corpului Didactic Cluj, a constat în prezentarea în cadrul Expoziției naționale a lucrărilor, cadrelor didactice din mai multe județe ale țării, care acoperă toate cele trei secțiuni ale concursului: materiale didactice auxiliare destinate activităţi cu elevii, inclusiv softuri educaţionale, filme didactice, produse media; lucrări cu caracter metodico-ştiinţific şi aplicabilitate practică; reviste şi publicaţii periodice destinate şcolii.
Rezultatele sunt disponibile AICI.

Regulament

 

Ediția 2019-2020

„Concurs naţional de creativitate didactică în domeniul materialelor educaţionale pentru drepturile omului, democraţie şi o cultură a păcii în învăţământul preuniversitar”, ediţia a X-a

Institutul Român pentru Drepturile Omului, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi alături de colaboratorii de la Casa Corpului Didactic Cluj, au decis rezultatele finale ale Concursului de creativitate didactică.

Felicităm toţii participanţii pentru calitatea lucrărilor primite şi ne bucurăm să reiterăm faptul că, deşi ultima etapă de Concurs s-a derulat într-un an al provocărilor (nu numai) pentru mediul educaţional, materialele didactice jurizate în cadrul celor trei secţiuni au făcut demonstraţia originalităţii, seriozităţii şi pasiunii cadrelor didactice.

Numărul şi varietatea tematică a lucrărilor, abordările creative şi transdisciplinare, cercetările aplicate asupra tematicilor din sfera drepturilor omului, alături de prezenţa în Concurs a numeroase judeţe (Alba, Bacău, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Hunedoara, Iaşi, Neamţ, Suceava) sunt tot atâtea motive pentru a concluziona succesul demersului nostru de a răsplăti dedicaţia şi efortul profesorilor, motivând astfel perpetuarea şi consolidarea unor bune practici. 

Rezultatele sunt disponibile AICI.

Regulament al concursului național de creativitate didactică în domeniul materialelor educaționale pentru drepturile omului, democrație și o cultură a păcii în învățământul preuniversitar,ediția a X-a (REGULAMENT 2019 pdf).

 

Ediția 2017-2018

Ediția 2017-2018 a Concursului național de creativitate didactică, aflată încă în desfășurare, este organizată de Ministerul Educației Naționale, în colaborare cu Institutul Român pentru Drepturile Omului și Casa Corpului Didactic Cluj. Pentru o prezentare generală a actualei ediții a Concursului precum și pentru vizualizarea unor imagini realizate în cadrul acestor activități, accesați pagina dedicată acestei ediții de Casa Corpului Didactic Cluj.

Regulamentul concursului

 

Concursul naţional de creativitate didactică în domeniul materialelor auxiliare destinate educaţiei pentru drepturile omului, democraţie şi o cultură a păcii 2018

Ediția a IX-a

La ediția 2018 a Concursului național de creativitate didactică în domeniul materialelor auxiliare destinate educaţiei pentru drepturile omului, democraţie şi o cultură a păcii în învăţământul preuniversitar, organizat de Ministerul Educației Naționale, în colaborare cu Institutul Român pentru Drepturile Omului și Casa Corpului Didactic Cluj, au participat lucrări ale cadrelor didactice de la nivelul județelor din Brăila, București, Caraș-Severin, Cluj, Maramureș. 

Cele trei secțiuni ale concursului – Materiale didactice auxiliare destinate activității cu elevii, softuri educaționale, filme didactice, produse media; Lucrări cu caracter metodico-științific și aplicabilitate practică; Reviste și publicații periodice – au beneficiat de participarea unor propuneri valoroase, care se pot constitui în suporturi utile de învățare în demersurile de predare a tematicii drepturilor omului/copilului.

Dintre lucrările premiate, amintim: Educație pentru drepturile copilului. Caiet de lucru, Metode și instrumente de lucru în disciplinele sociale din învățământul primar și gimnazial, Drepturile omului. Drepturile copilului. Bingo educațional, Drepturile omului de-a lungul timpului¸ Competența pentru dezvoltarea competențelor sociale ale elevilor la clasă. Competența pentru o comunicare eficientă, Implicare în prezent pentru o șansă în viitor. Compendiu de bune practici pentru reducerea violenței în școli, Dreptul meu la imagine. Proiect educațional județean; Viitorul cetățean. Drepturi și responsabilități, Educația fără frontiere. Mici azi, mari mâine/Education without borders. Small today, great tomorrow.

Rezultatele Concursului aici : sectiunea 1sectiunea 2 , sectiunea 3

Ediția 2014-2016

La ediţia 2014-2016 a Concursului naţional de creativitate didactică au participat lucrări aparţinând cadrelor didactice din judeţele din Arad, Bacău, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Hunedoara, Ilfov, Mureş, Municipiul Bucureşti şi Iaşi.

Lista lucrărilor participante