Institutul Român pentru Drepturile Omului
Recomandarea definește procedurile SLAPP ca fiind acțiuni fie în mod vădit nefondate, fie în tot sau în parte nefondate, care conțin elemente de abuz ce justifică presupunerea că principalul scop al procedurilor judiciare este de a preveni, restricționa sau sancționa mobilizarea publică.
Trebuie reținut faptul că Recomandarea are rolul de a completa Directiva (UE) 2024/1069 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 aprilie 2024 privind protecția persoanelor implicate în acțiuni de mobilizare publică împotriva procedurilor judiciare vădit nefondate sau abuzive („Acțiuni strategice în justiție împotriva mobilizării publice”).
Acțiunile tip SLAPP pot lua forma unei game largi de abuzuri juridice, în special în materie civilă sau penală, dar și în materie de drept administrativ și se pot baza pe diverse motive. În plus, sunt adesea inițiate de persoane sau entități cu autoritate (de exemplu, grupuri de lobby, corporații și organe de stat), în încercarea de a reduce dezbaterea publică la tăcere. Acestea implică adesea un dezechilibru de putere între părți, reclamantul aflându-se într-o poziție superioară persoanei învinuite, de exemplu din punct de vedere financiar sau politic. De asemenea, recomandarea are în vedere și caracterul transfrontalier al acestor tipuri de acțiuni.
Observație: în general acțiunile de tip SLAPP sunt inițiate în baza legilor privind defăimarea, dar unele studii arată că acestea sunt, de asemenea, inițiate în temeiul legilor privind protecția vieții private sau a datelor cu caracter personal, al legilor privind ordinea publică (de exemplu, împotriva protestatarilor) sau al diferitelor dispoziții penale și de combatere a hărțuirii. De asemenea, persoanele care inițiază acțiuni SLAPP urmăresc să obțină o sumă disproporționat de mare de despăgubiri de la țintele lor (jurnaliști, apărători ai drepturilor omului).
Care sunt elementele care indică posibilitatea unei acțiuni tip SLAPP?
Pentru a știi dacă o persoană este victima unor acțiuni de tip SLAPP există o serie de indicii, întrucât astfel de acțiuni:
- au în vedere mobilizarea publică – acțiunea are scopul de a utiliza proceduri legale pentru a preveni sau limita exercitarea unor drepturi ce țin de mobilizarea publică.
- poate fi observată natura disproporționată, excesivă sau nerezonabilă a acțiunii sau a unei părți a acesteia;
- există acțiuni multiple intentate de reclamant în legătură cu chestiuni similare sau intimidare;
- victima se confruntă cu hărțuire sau amenințări din partea reclamantului sau a reprezentanților acestuia înainte de inițierea unei proceduri judiciare vădit nefondate sau abuzive.
Acestea sunt principalele indicii că victima (jurnalist/apărător al drepturilor omului) face obiectul unei acțiuni de tip SLAPP. Pe lângă caracterul descurajant, SLAPP-urile au un impact direct asupra calității vieții victimelor.
Acțiunile tip SLAPP prezintă diferite pericole, în special:
- impactul negativ asupra credibilității și reputației jurnaliștilor și apărătorilor drepturilor omului
- consecințele grave la nivel psihologic pentru persoanele vizate și pentru membrii familiilor acestora
- punerea în pericol a capacității jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului de a-și desfășura activitățile, de exemplu, de a publica informații referitoare la o chestiune de interes public poate fi amânată sau împiedicată în totalitate
- crearea unui efect disuasiv asupra activității jurnaliștilor și, în special, a apărătorilor drepturilor omului, contribuind la autocenzură.