10 Decembrie - Ziua Internațională a Drepturilor Omului
Mesajul Secretarului General al ONU
„Pandemia de COVID-19 a consolidat două adevăruri fundamentale privind drepturile omului.
În primul rând, încălcarea drepturilor omului ne afectează pe toți.
Pandemia de COVID-19 a avut un impact disproporționat asupra grupurilor vulnerabile, inclusiv asupra celor care lucrează în linia întâi, persoanelor cu dizabilități, persoanelor vârstnice, femei și fete, și minorități.
Acesta s-a răspândit din cauză că sărăcia, inegalitatea, distrugerea mediului înconjurător și alte eșecuri în materie de drepturile omului au creat o fragilitate deosebită în societățile noastre.
În același timp, pandemia subminează drepturile omului, oferind un pretext pentru răspunsuri de securitate riguroase și măsuri represive, care afectează spațiul civic și libertatea mass-mediei.
Cel de-al doilea adevăr evidențiat de pandemie este că drepturile omului sunt universale și ne protejează pe fiecare dintre noi.
Un răspuns eficient la pandemie trebuie să se bazeze pe solidaritate și cooperare.
În fața amenințării globale, abordările cu efect de dezbinare, autoritarismul și naționalismul nu ajută cu nimic.
În centrul răspunsului și al recuperării trebuie să se afle oamenii și drepturile lor. Avem nevoie de cadre universale bazate pe drepturi fundamentale, precum asigurări medicale pentru toți, pentru a învinge această pandemie și pentru a ne proteja în viitor.
Îndemnul meu la acțiune pentru drepturile omului subliniează rolul central al drepturilor omului în răspunsul la criză, egalitate de gen, participare publică, justiție climatică și dezvoltare durabilă.
Cu ocazia Zilei Drepturilor Omului, și în fiecare zi, să decidem să acționăm colectiv, având la bază drepturile omului, pentru a ne reveni din pandemia de COVID-19 și pentru a construi un viitor mai bun pentru toți.”
António Guterres
Mesajul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului
„Anul acesta, Ziua Drepturilor Omului este sărbătorită într-un moment pe care nu îl vom uita niciodată. COVID-19 ne-a luat prin surprindere și ne-a zbuciumat lumea. O tragedie urmată de o oportunitate extraordinară de a ne recupera mai bine.
Ziua Drepturilor Omului este un îndemn la acțiune. Un îndemn pentru fiecare dintre noi de a profita de această oportunitate și de a construi lumea pe care ne-o dorim. Pentru aceasta, trebuie să acceptăm lecțiile pe care ni le-a arătat această criză.
În primul rând, să eliminăm orice formă de discriminare. Ca orice condiții prealabile care fac indivizii mai fragili, decalajele în respectarea drepturilor omului au făcut toate societățile mai vulnerabile. Când cineva este în pericol, toată lumea este în pericol. Discriminarea, excluziunea și alte încălcări ale drepturilor omului ne afectează pe fiecare dintre noi.
În al doilea rând, să reducem inegalitățile răspândite pe scară largă. Protecția socială universală, asigurarea medicală universală și alte sisteme pentru realizarea drepturilor omului nu reprezintă un lux. Ele mențin funcționarea societăților și dau naștere unui viitor mai echitabil.
În al treilea rând, să încurajăm participarea, mai ales a tinerilor. Toate vocile au dreptul de a fi auzite.
În al patrulea rând, să creștem și să intensificăm decizia și eforturile noastre de a realiza Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă, o Agendă reală pentru universalitatea drepturilor omului. Acestea nu sunt doar lucrurile bune care sunt de făcut, ci sunt lucrurile înțelepte de făcut. Și există un singur mod în care acestea pot fi realizate: prin apărarea drepturilor omului. Întrucât drepturile omului conduc la crearea unor societăți echitabile și reziliente. Ele reprezintă răspunsul la această criză umanitară.
La fel ca urgențele în materie de schimbări climatice, COVID-19 ne reamintește că suntem uniți, reprezentând umanitatea.
Trebuie să acționăm. Lucrând împreună, ne putem reveni mai bine.
Prin solidaritate puternică putem construi o lume care este mai rezilientă, durabilă și justă.
Să ne alăturăm în apărarea drepturilor omului.”
Michelle Bachelet
...mai multe semnale