Solidari împotriva rasismului și a discriminării
Cu prilejul Săptămânii europene de combatere a rasismului și discriminării și al Zilei internaționale de eliminare a discriminării rasiale, Institutul Român pentru Drepturile Omului, în colaborare cu partenerii săi, Colegiul „Regina Maria” din Ploiești și Școala Gimnazială nr. 113 din București, a lansat în perioada 23-29 martie evenimentul online „Solidari împotriva rasismului și a discriminării”.
În încercarea de a ne proteja pe noi și familiile noastre, trebuie să ținem cont și de faptul că situații dificile precum cea cauzată de pandemia de COVID -19 pot alimenta sau stârni trăsăturile negative ale persoanelor: rasismul, discriminarea, mesajele motivate de ură și prejudecățile. Acestea se pot propaga întocmai noului virus, devenind un fenomen viral, care ne face mai vulnerabili atât la nivel individual, cât și la nivel de societate.
În acest sens, deviza evenimentului organizat de IRDO a coincis cu tema aleasă de UNITED for Intercultural Action pentru campania internațională #United4Humanity (uniți pentru umanitate), și anume SOLIDARITATEA. Astfel, elevii au fost invitați să se alăture acestei campanii în mediul virtual și să transmită prin intermediul paginii evenimentului gândurile și mesajele lor de combatere a rasismului și a discriminării, pentru a celebra împreună diversitatea, una dintre cele mai mari bogății ale Europei.
În cadrul activității online s-a remarcat eleva Vasilucă Ana Maria de la Colegiul Național „Regina Maria” din Ploiești care, sub îndrumarea prof. Roxana Vișan, a inițiat un dialog al solidarității și a publicat mesaje împotriva rasismului și a discriminării, precum „Puterea solidarității este mai mare decât cea a discriminării!”. De ce vedem literele pe dos? Pentru că fotografia este făcută în fața oglinzii, din pricina distanțării sociale pe care o trăim cu toții în aceste zile, în care se fac eforturi pe întreg mapamondul pentru combaterea pandemiei de Covid-19. Este un mesaj impresionant de speranță în aceste momente dificile, în care distanțarea socială, deși restrictivă, ne permite totuși să valorificăm țelurile comune și să promovăm toleranță și incluziune, de oriunde ne-am afla. Pe lângă mesajele cu puternic impact împotriva discriminării și rasismului, eleva a trimis și poeme, creație proprie, care relevă o viziune inedită asupra omenirii, și anume faptul că fiecare individ este asemănător unei flori, diferit față de restul, dar cu o frumusețe aparte. Astfel, prin ochi de copil, suntem încurajați să acceptăm, să înțelegem și să prețuim diversitatea.
Și elevi ai Școlii Gimnaziale nr.113 din București s-au alăturat inițiativei, sub coordonarea prof. Florentina Ruiu, care le-a recomandat să vizioneze, fiecare de acasă, în aceeași zi și la aceeași oră (joi, 26.03.2020, 3 pm), filmul Green Book. Ulterior, elevii au schimbat păreri (prin intermediul platformei Zoom), după care ne-au transmis pe pagina evenimentului gândurile și impresiile lor despre film (prin aplicația Mentimeter), concluzionând că arta este o armă puternică de combatere a discriminării și rasismului și un mesager al solidarității umane. Alți elevi ai aceleiași școli au ales să posteze picturile și mesajele lor de nediscriminare, solidaritate umană și speranță sub deviza #Totul va fi bine și #United4Humanity.
Link-uri pagină eveniment:
https://www.facebook.com/events/623125185148892/?active_tab=discussion
https://www.facebook.com/events/623125185148892/?active_tab=discussion
https://twitter.com/andradadacica/status/1244267165286641671
...mai multe semnale