Noi proceduri de monitorizare a Cartei sociale europene
În data de 6 februarie 2024, IRDO a participat la întâlnirea organizată de Consiliul Europei cu privire la noile proceduri de monitorizare a Cartei sociale europene. Această sesiune a venit în completarea unei întâlniri preliminare desfășurate 13 decembrie 2023 în care s-au prezentat pe scurt noile proceduri de monitorizare a Cartei sociale. Astfel, reforma sistemului Cartei sociale are în vedere transparența sistemului și simplificarea modalității de raportare pentru statele părți. De asemenea, se pune accent pe îmbunătățirea dialogului dintre organismele Cartei (Comitetul European pentru Drepturi Sociale - ECSR - și Comitetul Guvernamental) și statele părți, dar și cu părțile interesate relevante precum parteneri sociali și organizații ale societății civile, instituții naționale de drepturile omului și instituții de egalitate.
O noutate în noul sistem este procedura ad-hoc, prin care statele părți trebuie să întocmească un raport cu privire la o anumită temă transversală sau care are o dimensiune pan-europeană. Tema aleasă pentru anul 2023 este criza costului vieții, iar rapoartele statelor vor fi examinate în anul 2024. Spre deosebire de procedura clasică de raportare, în cazul rapoartelor ad-hoc, Comitetul European pentru Drepturi Sociale nu va elabora concluzii specifice țărilor, așadar nu se are în vedere o evaluare juridică, ci va furniza o prezentare generală a situației, însoțită de recomandări. Parteneri sociali și organizațiile societății civile, instituțiile naționale de drepturile omului și instituțiile de egalitate pot transmite rapoarte alternative la rapoartele de țară până la data de 30 iunie 2024.Toate rapoartele de țară ale României pot fi consultate aici.
Totodată, s-a modificat procedura cu privire la prevederile neacceptate din Cartă, astfel că aceasta a fost extinsă la toate cele 42 de state părți și presupune elaborarea de unui raport în scris din partea fiecărui stat la fiecare 5 ani. În plus, organizațiile societății civile, instituțiile naționale de drepturile omului și instituțiile de egalitate pot transmite comentarii asupra rapoartelor transmise de state.
În ceea ce privește procedura de raportare de către state, în prezent prevederile asupra cărora statele părți trebuie să transmită rapoarte au fost împărțite în două grupe. Raportul aferent fiecărei grupe se va transmite o dată la doi ani.
...mai multe semnale