Codul consolidat de bune practici împotriva dezinformării
În data de 16 iunie, a fost publicat Codul consolidat de bune practici împotriva dezinformării. Documentul actualizat a fost realizat, potrivit Comisiei Europene, având în vedere învățămintele desprinse ca urmare a crizei cauzate de pandemia de COVID-19, precum și cele desprinse ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Codul a fost semnat de 32 de actori din diferite domenii, precum: platforme online, actori în sectorul publicității, societate civilă, cercetare, verificatori ai veridicității informațiilor. Printre numele cunoscute se numără Meta (compania cunoscută anterior sub denumirea Facebook), Google, Adobe, Twitter, TikTok, Vimeo, organizația Reporteri fără Frontiere.
Codul consolidat are în vedere realizarea obiectivelor prevăzute în Orientările Comisiei Europene privind consolidarea Codului de bune practici privind dezinformarea, care prevede asumarea unor noi angajamente și adoptarea de măsuri pentru a combate dezinformarea din mediul online.
Printre domeniile în care semnatarii s-au angajat să ia noi măsuri, se numără: eliminarea finanțării diseminării dezinformării, asigurarea transparenței publicității politice, responsabilizarea utilizatorilor și îmbunătățirea alfabetizării în domeniul mass-media, consolidarea cooperării cu verificatorii veridicității informațiilor și asigurarea unui acces mai bun al cercetătorilor la date. De asemenea, sunt prevăzut angajamente în domeniul transparenței sistemelor de inteligență artificială (IA) pentru a combate practicile manipulative interzise pentru sistemele de IA care generează sau manipulează conținut.
Documentul poate fi descărcat în limba engleză de aici.
...mai multe semnale