Semnal IRDO


Protecția drepturilor omului și a egalitații în era inteligenței artificiale

În data de 7 iunie 2022, IRDO a participat la evenimentul organizat de Equinet, Rețeaua europeană a organismelor de promovare a egalității, și de Forumul instituțiilor naționale pentru drepturile omului din Commonwealth pe cu privire la protecția drepturilor omului și a egalitații în era inteligenței artificiale.
 
Discuțiile au privit modul în care sistemele de inteligență artificială pot încălca drepturile omului, în funcție de maniera în care sunt utilizate. Au fost menționate aspectele pozitive ale utilizării sistemelor de inteligență artificială pentru a ușura activitatea oamenilor, au fost reamintite principalele riscuri pe care le presupune utilizarea acestor sisteme. Una dintre principalele probleme sesizate a fost faptul că în prezent nu există o jurisprudență clară în acest domeniu la nivel internațional. Pe de o parte, acest lucru este rezultatul faptului că, în general, o persoană nu știe când și cum îi sunt folosite datele personale și dacă o anumită decizie (de exemplu, selectarea unui candidat pentru o anumită funcție) a fost luată printr-un sistem automat de luare a deciziilor. De asemenea, în prezent, nu este foarte clar care sunt autoritățile care primesc sesizări în acest domeniu. În acest sens, s-a subliniat faptul că instituțiile naționale de drepturile omului pot juca un rol important în creșterea nivelului de conștientizare a populației cu privire la sistemele automate de luare a deciziilor.
 
Amintim că, din perspectiva drepturilor omului, principalele temeri cu privire la utilizarea inteligenței artificiale sunt legate de faptul că anumite aplicații ale acestei tehnologii pot fi genera prejudecăți existente deja la nivelul societății. De exemplu, sistemele de recunoaștere facială pot întâmpina greutăți în a distinge clar în cazul persoanelor de culoare sau acestea pot influența procedura de selecție a unor CV-uri la angajare, existând posibilitatea să selecteze preponderent persoane de sex masculin pentru anumite funcții (din cauza prejudecăților existente deja la nivelul societății). De aceea, pentru a putea dezvolta sisteme de inteligență artificială care să respecte standardele în materie de drepturile omului, se recomandă, printre altele, promovarea transparenței cu privire la reglementarea acestora și asigurarea dialogului cu societatea civilă și a instituțiilor cu mandat în drepturile omului.

...mai multe semnale