Semnal IRDO


Conferința „Exploatarea românilor pe piața muncii în Germania”

În data de 19 mai 2022, IRDO a participat la dezbaterile  Conferinței „Exploatarea românilor pe piața muncii în Germania. Cum pot fi protejați aceștia ?”. Evenimentul a fost organizat de Blocul Național Sindical (BNS) și Confederația Germană a Sindicatelor (DGB) împreună cu rețeaua Faire Mobilität, și fundația Friedrich Ebert. Organizatorii și-au propus ca obiectiv principal creșterea nivelului de conștientizare privind situația respectării drepturilor lucrătorilor români din Germania.
 
A fost prezentată colaborarea dintre Centrul BNS și rețeaua Faire Mobilität cu scopul de informare și consiliere a lucrătorilor români din afara țării și a fost analizată situația lucrătorilor pe piața muncii, în special a celor care lucrează în construcții, în domeniul industriei cărnii și în agricultură. De asemenea, au fost evidențiate cele mai des întâlnite cazuri de încălcări ale unor drepturi și s-a subliniat relevanța furnizării de servicii consiliere pentru persoanele care aleg să muncească în Germania, importanța coordonării transnaționale, precum și necestitatea ameliorării legislației și reglementărilor europene în domeniu. 
 
Coordonatorul Rețelei sindicale Faire Mobilität din Germania a precizat că rețeaua se ocupă de aplicarea condițiilor juste și echitabile de muncă și plată pentru lucrătorii din statele membre ale Uniunii Europene care provin din Europa Centrală și de Est (români, bulgari, maghiari sloveni, polonezi), menționând și ramura îngrijirii la domiciliu, domeniu în care lucrează între 3000 și 6000 de femei, multe dintre acestea chiar pentru 24 de ore din 24. 
 
În acest context IRDO a subliniat că a colaborat cu Institutul German pentru Drepturile Omului oferind puncte de vedere și comentarii în procesul elaborării unui studiu privind Condițiile de viață și de muncă în Germania ale muncitoarelor din statele Europei de Est membre ale UE. Astfel, anlizând studiile de caz prezentate în Raport, IRDO a evidențiat faptul că profesionalizarea lucrătorilor casnici este un proces dificil în contextul muncii neregulate și informale. 
 
Dezbaterile au arătat că este nevoie de cooperare între țările UE în combaterea muncii nedeclarate. Acest lucru se poate realiza și prin îmbunătățirea și luarea în considerare a rolului rețelelor sociale și al platformelor online pe acest subiect, iar municipalitățile ar trebui să difuzeze informații, dacă este posibil, în toate limbile lucrătorilor casnici (poloneză, maghiară, română, bulgară, slovenă etc.).
 
Mai multe detalii despre eveniment se găsesc aici.
 

...mai multe semnale