Semnal IRDO


Sisteme de tutelă pentru protejarea copiilor străini neînsoțiți

 
Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) a lansat un raport intitulat „Sisteme de tutelă pentru copiii străini neînsoțiți în UE”. Potrivit documentului, tutela este esențială pentru a asigura bunăstarea copiilor și pentru a se ține cont de interesul superior al acestora, însă UE și statele membre încă se confruntă cu provocări în furnizarea sistemelor de tutelă complete și eficiente pentru copii străini neînsoțiți care ajung în Uniunea Europeană.
 
Noul raport analizează evoluțiile înregistrate în ultimii șapte ani, fiind bazat pe cercetările FRA, și vizează modalități prin care să se răspundă provocărilor existente și prin care să se îmbunătățească diferitele sisteme de tutelă existente la nivelul Uniunii Europene. Potrivit documentului, statele UE ar trebui:
Să protejeze toți copiii în mod egal. În practică, modul de oferire a sprijinului și tipul de protecție oferită sunt bazate pe statutul copiilor. Potrivit FRA, statele trebuie să aloce resurse suficiente astfel încât copiii străini neînsoțiți să beneficieze de tutori, ca parte a sistemelor naționale de protecție a copiilor, indiferent de statutul acestora. Această obligație este cuprinsă și în Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, ratificată de toate statele membre UE.
Să acționeze în interesul superior al copilului. Tutorii ar trebui să se ocupe de toate aspectele bunăstării copiilor, pentru a se asigura respectarea nevoilor sociale, psihologice, de sănătate, materiale și educaționale ale copiilor.
Să asigure formarea corespunzătoare. În prezent, tutorii nu beneficiază de sprijin pentru formare. În vederea derulării eficiente a activității lor esențiale, aceștia au nevoie de formare sistematică și sprijin continuu.
 
Raportul FRA arată că sistemele de tutelă variază la nivelul statelor UE, responsabilitatea furnizării serviciilor de tutelă aparținând fie autorităților locale, fie centrelor sociale, fie centrelor de recepție. Astfel, abordările pot fi diferite și se poate ajunge la conflicte de interese dacă obligațiile tutorilor se suprapun cu responsabilitățile de îngrijire. 
 
Uniunea Europeană îmbunătățește eficiența sistemelor de tutelă pentru copiii străini neînsoțiți. S-a înființat o rețea europeană de tutelă, iar unele țări au introdus protocoale, orientări și cursuri de formare pentru noii tutori. De asemenea, unele state au îmbunătățit independența tutorilor și au sporit participarea copiilor la deciziile care îi afectează.
 
În plus, strategiile UE privind drepturile copilului și de combatere a traficului de persoane, precum și propunerea de pact privind migrația și azilul ar trebui să contribuie la standardizarea măsurilor de protecție și la consolidarea eforturilor de protecție a copiilor migranți.
 

...mai multe semnale