Raport privind schimbările climatice al IPCC
În data de 9 august, Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC - Intergovernmental Panel on Climate Change), coordonat de ONU, a lansat un nou raport asupra ultimelor informații referitoare la efectele acțiunilor umane asupra schimbărilor climatice. Noul raport trage un semnal de alarmă asupra încălzirii globale și îndeamnă la reducerea drastică a gazelor cu efect de seră. Raportul a fost elaborat de oameni de știință din toată lumea.
Potrivit documentului un factor important care a generat creșterea concentrațiilor de gaze cu efect de seră este reprezentat de activitățile umane. Cercetătorii arată că schimbările climatice generate de om afectează fenomenele meteo și climatice extreme în toate regiunile din lume, fie că este vorba de valuri de căldură, precipitații puternice, secetă și cicloni tropicali. De asemenea, raportul arată că multe schimbări generate de gazele cu efect de seră din trecut și din viitor sunt ireversibile timp de secole sau milenii, în special schimbările din oceane, calotele glaciare și nivelul global al mării.
Unele dintre principalele aspecte constatate în raport:
• În deceniul 2011-2020, temperatura globală la suprafața Pământului a fost cu 1,09 °C mai crescută decât în perioada 1850-1900.
• Ultimii cinci ani au fost cei mai fierbinți înregistrați din 1850 până în prezent
• Rata recentă de creștere a nivelului mării aproape s-a triplat față de perioada 1901-1971
• Influența umană este „foarte probabil” (90%) principala cauză a diminuării globale a ghețarilor din anii 1990 și a scăderii ghețarilor arctici.
• Este „aproape sigur” că fenomenele extreme de căldură, inclusiv valurile de căldură, au devenit mai frecvente și mai intense începând cu anii 1950, în timp ce fenomenele de frig au devenit mai puțin frecvente și mai puțin severe.
O scurtă fișă informativă (în limba engleză) cu privire la Europa poate fi consultată aici.
...mai multe semnale