Semnal IRDO


Declarație GANHRI privind accesul la vaccinare

Alianța Globală a Instituțiilor Naționale de Drepturile Omului (GANHRI) a lansat în luna aprilie o declarație cu privire la accesul la vaccinul împotriva COVID-19 care trebuie să fie disponibil tuturor persoanelor, indiferent de țara din lume în care se află. GANHRI consideră că vaccinarea pe scară largă este o măsură esențială pentru a atenua pandemia pe termen scurt și, pe termen lung, pentru a o elimina. De asemenea, atrage atenția asupra faptului că accesul la vaccin trebuie asigurat în condiții de transparență, cu respectarea principiului egalității și nediscriminării.


Declarație GANHRI
[Traducere IRDO]

Privind necesitatea de garantare de către comunitatea internațională a accesului la vaccinare în condiții de egalitate și echitate pentru toate statele, ca parte a strategiei de combatere a pandemiei de COVID-19


1. Alianța Globală a Instituțiilor Naționale pentru Drepturile Omului (GANHRI), înființată în 1993, reprezintă coaliția internațională a instituțiilor pentru drepturile omului (instituții tip ombudsman, comisii pentru drepturile omului, și instituții tip ombudsman pentru drepturile omului, printre altele). GANHRI promovează și consolidează instituțiile naționale pentru drepturile omului astfel încât acestea să își îndeplinească independent și eficient mandatul de promovare și protecție a drepturilor omului cu respectarea Principiilor de la Paris.

2. GANHRI recunoaște lupta cu care s-a confruntat întreaga lume în fața pandemiei de COVID-19, în care fiecare stat a pus în practică politici publice menite să protejeze viața, integritatea și sănătatea tuturor locuitorilor.

3. Din noiembrie 2020, procesul de vaccinare a început în mai multe țări de la nivel mondial, fie prin intermediul statelor, a entităților private sau în regim mixt, în funcție de jurisdicție. În acest sens, GANHRI consideră că vaccinarea în masă este o măsură vitală pentru atenuarea pandemiei pe termen scurt și eliminarea acesteia pe termen lung.

4. Potrivit Consiliului Economic și Social al Organizației Națiunilor Unite, sănătatea este un drept fundamental al omului și fiecare ființă umană are dreptul de a se bucura de cel mai înalt nivel de sănătate posibil. Controlul bolilor necesită eforturi individuale și comune ale statelor pentru: punerea la dispoziție a tehnologiilor relevante, utilizarea și îmbunătățirea supravegherii epidemiologice și a colectării de date dezagregate, punerea în aplicare sau îmbunătățirea programelor de imunizare și a altor strategii de control al bolilor infecțioase, printre altele.

5. Pandemia a provocat o criză socio-economică fără precedent, care ar trebui asumată cu toată responsabilitatea de state și care este strâns legată de procesul de vaccinare. GANHRI consideră esențial ca planurile de vaccinare elaborate de guverne să fie încadrate în principiul egalității și nediscriminării. Acest principiu, așa cum s-a stabilit de către Comitetul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite, este o normă peremptorie, care constituie un pilon de mare importanță pentru dezvoltarea societăților moderne, garantând accesul, disponibilitatea și accesibilitatea resurselor fără nicio distincție bazată pe situația economică, etnie, sex sau oricăre altă condiție umană sau socială.

6. Instituțiile naționale de drepturile omului din întreaga lume s-au pronunțat deja în această privință. De exemplu, statelor li s-a solicitat să asigure accesul echitabil la vaccinuri, atât în zonele rurale, cât și în cele urbane, gratuit pentru toată lumea, inclusiv pentru comunitățile vulnerabile, refugiați, migranți, apatrizi și cei din centrele de detenție, fără nicio discriminare.

7. Numeroase instituții naționale de drepturile omului au solicitat transparență în procesul de vaccinare, prin informarea permanentă a publicului, și au solicitat ca anchetele penale să fie efectuate cu diligență pentru a combate corupția.

8. Alerta lansată de Sistemul Națiunilor Unite și de alte organizații publice și private cu privire la tezaurizarea vaccinurilor care ar putea genera penurii, în special în țările cu venituri mici și medii, este îngrijorătoare. 50 % din vaccinurile produse până în prezent au fost deja achiziționate de statele cu cel mai mare PIB din lume, ceea ce a a avut ca efect ca națiunile în curs de dezvoltare să primească vaccinul în 2022 și 2023, prelungind astfel pandemia și consecințele sale nefaste.

9. În calitate de Alianță Globală a Instituțiilor Naționale pentru Drepturile Omului, atragem atenția asupra necesității de a garanta accesul la vaccinare în condiții de transparență, respectând principiul egalității și nediscriminării pentru fiecare persoană, ca strategie pentru a depăși pandemia de COVID-19 în lume.

10. Statele ar trebui să elaboreze planuri de vaccinare adecvate care să respecte principiile disponibilității, accesibilității și adecvării economice, fizice, culturale și teritoriale a dozelor de vaccin distribuite în jurisdicțiile lor.

11. Procesul de vaccinare ar trebui gestionat cu intervenția și controlul permanent al statului, având în vedere că, dacă s-ar permite ca legea pieței libere să prevaleze în importul și distribuția vaccinurilor, un mare procent din populație ar rămâne fără acces real la acestea.

12. Ar trebui să se acorde prioritate distribuției guvernamentale de vaccinuri pentru a asigura un acces prompt, coordonat și echitabil la vaccinurile Covid-19 pentru toată lumea, indiferent de locul de reședință din cadrul țărilor. Din perspectiva drepturilor omului, vaccinarea echitabilă promovează și protejează sănătatea publică a tuturor națiunilor.

13. Statele ar trebui să se coordoneze cu furnizorii privați și publici de programe de vaccinare pentru a respecta standardele de acceptabilitate și calitate. În cazul în care guvernele nu pot pune în aplicare pe deplin o vaccinare cuprinzătoare pentru toți, în același timp, ele trebuie să lucreze pentru realizarea progresivă a acesteia, în mod eficient și eficace și cu cele mai bune eforturi și resurse pe care le pot dedica în cel mai scurt timp posibil, asigurându-se că nimeni nu este lăsat în urmă.

14. Statele ar trebui să garanteze accesul la toate informațiile privind procesele de achiziție, distribuție și aplicare a vaccinurilor împotriva COVID-19 într-un mod transparent și responsabil pentru a preveni și eradica corupția.


Adoptată în aprilie 2021


 


...mai multe semnale