Semnal IRDO


Proiect „Copiii exploatați prin muncă”, 21 mai

În preajma celebrării Zilei mondiale împotriva exploatării copiilor prin muncă (12 iunie), în cadrul unui proiect derulat pe parcursul a două luni la nivelul Mark Twain International School, Institutul Român pentru Drepturile Omului a fost invitat să susțină o sesiune educațională pentru elevii de clasa a IV-a implicați în activități.

Sesiunea a constat într-o prezentare interactivă, urmată de o etapă de întrebări (pregătite de copii în urma documentării) pe tema drepturilor încălcate prin exploatarea copiilor în munci periculoase. Întrebările au privit o gamă largă de problematici, elevii dovedind maturitate în abordarea subiectelor: statistici privind exploatarea la nivel internațional și național; cauzele și efectele exploatării prin muncă a copiilor; conexiuni cu dreptul la sănătate și îngrijire medicală, la joc, la educație; vârsta legală pentru angajare a copiilor în România; efectele pandemiei asupra muncii copiilor etc. Dreptul la educație a fost cel mai amplu tratat, atât prin prisma implicațiilor, cât și al posibilelor soluții care pot fi adoptate de state.  

La final, s-a amintit că Ziua mondială împotriva exploatării copiilor prin muncă (12 iunie) se celebrează în acest an în condiții speciale. Pe de o parte, este prima zi mondială de după ratificarea universală a Convenției nr. 182 a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) privind cele mai grave forme de muncă a copiilor, reușita ratificării fiind un lucru îmbucurător. Pe de altă parte, această zi are loc într-un moment în care criza COVID-19 amenință să anuleze ani de progrese realizate în diminuarea la nivel internațional a problemei exploatării copiilor prin munci grele și periculoase.

 
În preajma zilei de 12 iunie, OIM și UNICEF vor publica rapoarte cuprinzând estimări și tendințele globale privind exploatarea prin muncă a copiilor, iar OIM va promova o „Săptămână de acțiune” dedicată, care va cuprinde evenimente și activități de conștientizare. 

...mai multe semnale