Semnal IRDO


Gestionarea cererii, factor facilitator al traficului de ființe umane

În cadrul evenimentelor prilejuite de a 30-a Sesiune a Comisiei Națiunilor Unite pentru Prevenirea Criminalității și Justiție Penală (CCPCJ), s-a derulat evenimentul internațional cu tema „Gestionarea cererii, factor facilitator al traficului de ființe umane în scopul exploatării sexuale”. Conform rapoartelor ONU, traficul de persoane pentru exploatare sexuală reprezintă cea mai frecventă formă de trafic la nivelul anului 2020. Aceasta poate fi înțeleasă în termeni de „cerere” și „ofertă”, cererea fiind cea care perpetuează și augmentează traficul și, de asemenea, cea care trebuie gestionată prioritar de către state.

Moderat de Ilias Chatzis, șeful Biroului Națiunilor Unite împotriva Drogurilor și Criminalității, webinarul a reprezentat o bună oportunitate de a face cunoscute demersurile de cooperare internațională în materia prevenirii și combaterii traficului de persoane, cu accent pe demersurile de gestionare a cererii. Un astfel de exemplu este reprezentat de strategia de cooperare franco-suedeză pentru combaterea traficului de persoane în Europa și la nivel global, axată pe inițierea de dialoguri constructive cu statele și societatea civilă, precum și pe demersuri de conștientizare și schimb de expertiză cu privire la legătura dintre traficul de persoane pentru exploatare sexuală și violența de gen, pe de o parte, și cu privire la efectele incriminării solicitatorului, și nu a victimei traficate, pe de altă parte.
 
În cadrul evenimentului, Angela Me, șeful Departamentului de Cercetare și Analiză al UNODC, a prezentat concluziile Raportului Global privind Traficul de Persoane pentru anul 2020. Printre ideile subliniate, amintim: din numărul total de victime ale traficului, 50% au fost exploatate sexual, 38% exploatate prin muncă și 6% în scopuri infracționale; ponderea femeilor traficate în scopuri sexuale a fost de 67%, iar a fetelor de 25% din totalul victimelor; vizate au fost persoanele aflate deja în situații vulnerabile (cu nevoi financiare: 51%, cu familii disfuncționale: 20%). De asemenea, s-a evidențiat că Internetul reprezintă un mediu facilitator pentru traficul de persoane (recrutarea victimelor, identificarea „cererii”, adaptarea și transformarea continuă a strategiilor și a fluxului prin intermediul mijloacelor digitale).

 


...mai multe semnale