Semnal IRDO


Cea de-a doua reuniune a Comitetului național pentru Carta drepturilor fundamentale a UE

În data de 23 septembrie 2024, Institutul Român pentru Drepturile Omului a participat la cea de a doua reuniune a Comitetului național pentru Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene care a avut loc la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Sub coordonarea MIPE, în calitate de instituție responsabilă de îndeplinirea și respectarea condiției favorizante a Cartei pe întreaga perioadă de programare, a fost constituit Comitetul pentru Carta Drepturilor Fundamentale a UE, cu rolul de a oferi consiliere și recomandări autorităților de management cu privire la cazurile de nerespectare a prevederilor Cartei și pentru gestionarea reclamațiilor de încălcare a drepturilor prevăzute în Cartă.

În cadrul evenimentuluia fost propusă modificarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a Comitetului și Mandatul de reprezentare, în cazul în care atât membrul titular, cât și membrul supleant nu ar putea participa. Totodată, a fost aprobată modificarea componenței Comitetului pentru Carta UE prin invitarea Consiliului de Monitorizare a implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități și a Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, ca membri în Comitet. Cele două instituții propuse să facă parte din Comitetul pentru Cartă au fost acceptate cu unanimitate de voturi ca membri cu drepturi depline.

Cu acest prilej, a fost adusă în atenție reorganizarea instituțională apărută ca urmare a punerii în aplicare a H.G. nr. 44/2024, prin care coordonarea Comitetului pentru Cartă a fost transferată din sarcina Direcției Generale Programare și Coordonare Sistem (DGPCS) în sarcina Direcției Comunicare și Cooperare Internațională (DCCI).

Importanța Cartei Drepturilor Fundamentale a UE în contextul utilizării fondurilor pentru perioada 2021-2027 este conferită de faptul că aceasta reprezintă o condiție favorizantă orizontală (CFO), o cerință-cheie impusă de Comisia Europeană, urmărită orizontal în toate programele și finanțările pe care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene le gestionează.

Institutul Român pentru Drepturile Omului a susținut o prezentare privind problematica drepturilor omului și respectarea acestora, principiile orizontale, atribuțiile IRDO, bunele practici și uzanțele internaționale, precum și situațiile în care Carta a fost încălcată în diverse state membre și uneori chiar de către instituțiile europene. S-a precizat că încă dinainte de perioada de programare 2021-2027, IRDO s-a implicat în promovarea Cartei drepturilor fundamentale a UE și a detaliat aspecte privind cooperarea și colaborarea în domeniul fondurilor europene, importanța promovării Cartei, precum și provocările ce pot apărea în procesul de implementare a proiectelor ținând cont de necesitatea respectării condiției favorizante orizontale.


...mai multe semnale