Semnal IRDO


Agenda 2030 – abordarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile din prisma drepturilor omului

Marți, 15 octombrie, IRDO a susținut videoconferința cu tema: „Agenda 2030 - o abordare din perspectiva drepturilor omului a Obiectivelor Dezvoltării Durabile”. Activitatea a fost organizată de centrele CRREC și American Corner din cadrul CCD Bacău, în colaborare cu Institutul Român pentru Drepturile Omului, și a fost dedicat elevilor și cadrelor didactice din județ.

În acest context, participanții s-au familiarizat cu activitatea Institutului Român pentru Drepturile Omului în domeniul promovării și susținerii atingerii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, precum și cu activități desfășurate în colaborare cu instituții naționale și ONG-uri. Au fost trecute în revistă întâlnirile ONU la nivel înalt și documentele programatice prin intermediul cărora s-a conturat și a evoluat de-a lungul timpului conceptul de dezvoltare durabilă, fiind explicat contextul în care statele membre ONU au adoptat în 2015 „Transformarea lumii noastre: Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă”, considerat Carta secolului 21 pentru popoare și pentru umanitate.  Documentul stabilește o viziune pentru dezvoltarea durabilă bazată pe standardele internaționale privind drepturile omului, punând egalitatea și nediscriminarea în centrul eforturilor pentru dezvoltare și cuprinzând nu numai drepturile economice și sociale, ci și drepturile civile, politice și culturale, inclusiv dreptul la dezvoltare. 

Cu această ocazie au fost subliniate conținutul și importanța Agendei 2030, aducându-se în discuție Rezoluția Parlamentului European din 2023, dar și Raportul și Summitul ONU privind Obiectivele  Dezvoltării Durabile organizat la New York în  perioada 18-19 septembrie 2023.  Totodată, s-a evidențiat necesitatea de a acționa concret prin parteneriate puternice pentru ca dezideratele Agendei să fie realizate până în 2030, subliniindu-se cele mai stringente provocări care ar putea încetini sau împiedica realizarea Obiectivelor Agendei 2030.

Discuțiile s-au concentrat pe stadiul realizării Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă atât la nivel național, cât și global, precum și pe activitățile de formare, cercetare, informare și conștientizare prin care IRDO sprijină atingerea Obiectivelor Dezvoltării Durabile.

La eveniment au participat aproximativ 1125 de liceeni și 90 de cadre didactice din numeroase instituții de învățământ din județul Bacău.


...mai multe semnale