Semnal IRDO


Masă rotundă „Nediscriminare și desegregare în politicile publice”

Institutul Român pentru Drepturile Omului a participat în data de 22 iulie 2024 la masa rotundă „Nediscriminare și desegregare în politicile publice la nivel național și proiectele de la nivel local”. Evenimentul a fost organizat în format hibrid de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

În calitate de coordonator al Comitetului pentru Carta drepturilor fundamentale a UE, MIPE a organizat acestă masă rotundă pentru a analiza modul în care autoritățile reușesc, la nivel de sistem, să asigure respectarea Cartei, iar la nivel local să asigure condițiile necesare pentru realizarea concretă a unor proiecte, în scopul creșterii implicării autorităților naționale și locale, în vederea protejării drepturilor cetățenilor de etnie romă. Au fost astfel analizate provocările pentru incluziunea socială a persoanelor aflate în situație de vulnerabilitate. Departamentul pentru Relații Interetnice a participat la acest eveniment în calitate de membru al Comitetului interministerial pentru implementarea, monitorizarea și evaluarea Strategiei de incluziune a cetățenilor romi aparținând minorități rome pentru perioada 2022 - 2027.

Institutul Român pentru Drepturile Omului a subliniat faptul că, pornind de la istoria comunității rome, analizează stadiul actual al drepturilor romilor în România și promovează importanța cunoașterii culturii și istoriei romilor în societatea românească și necesitatea combaterii stereotipurilor și a segregării în școli. Prin activitatea sa, Institutul promovează respectarea drepturilor romilor și a categoriilor vulnerabile (femei, fete, femei aparținând minorității rome, copii, migranți, refugiați, persoane vârstnice, persoane cu dizabilități) în spiritul Obiectivului 10 al Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă – reducerea inegalităților. Prin intermediul campaniilor anuale desfășurate în rândul tinerilor, IRDO combate rasismul, discriminarea și abandonul școlar, analizând cauzele profunde ale acestor fenomene, oferind recomandări de gestionare a acestora și propunând noi modalități de predare pentru cadrele didactice, în vederea  dobândirii unei culturi a drepturilor omului în rândul tinerilor.


...mai multe semnale