Semnal IRDO


Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

1 octombrie 2020 marchează cea de-a treizecea aniversare a Zilei internaționale a persoanelor vârstnice. În mesajul său, António Guterres, Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, amintește de impactul disproporționat și grav pe care l-a produs pandemia de COVID-19 asupra persoanelor vârstnice la nivel global – nu numai asupra sănătății acestora, dar și asupra drepturilor și bunăstării lor. Tema care marchează în acest an Ziua internațională a persoanelor vârstnice, „Pandemiile: Cum se schimbă modul de abordare a vârstei și îmbătrânirii?”, a fost aleasă în contextul în care riscurile ridicate cu care se confruntă persoanele vârstnice au devenit mult mai vizibile. Politicile și acțiunile programatice trebuie să aibă ca scop creșterea nivelului de conștientizare a nevoilor speciale ale persoanelor vârstnice, fiind în același timp importantă recunoașterea contribuției lor pentru propria sănătate dar și rolurile multiple pe care le au în pregătirea și răspunsul la pandemia actuală și potențialele pandemii din viitor.

În acest an este promovată și „Decada îmbătrânirii sănătoase” (2020-2030) și se vor reuni experți ONU, reprezentanți ai societății civile și guvernelor, precum și cadre medicale pentru a dezbate cele 5 obiective ale Stragiei globale și ale planului de acțiune privind îmbătrânirea și sănătatea. În același timp, se vor analiza progresul și provocările în calea realizării acestora. Strategia globală este integrată în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, îmbătrânirea fiind vizată de toate cele 17 obiective, în special Obiectivul 3 care vizează „asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării tuturor, la orice vârstă”.

Cu ocazia Zilei internaționale a persoanelor vârstnice se vor desfășura o serie de evenimente virtuale printre care se numără și cel organizat de Comitetul ONG privind îmbătrânirea de la Geneva (Geneva NGO Committee on Ageing), OMS, OHCHR și Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie-UNFPA, începând cu ora 15:00 (ora României).


...mai multe semnale