Semnal IRDO


Împreună împotriva discriminării

În data de 24 septembrie, IRDO a participat la sesiunea „Împreună împotriva discriminării” în cadrul evenimentului online „Dialog Civic: migrație, azil și integrare”, organizat de Consiliul Național Român pentru Refugiați (CNRR). Cu acest prilej, au fost abordate subiecte precum prevenirea și sancționarea discriminării și a infracțiunilor motivate de ură.

În prima parte a sesiunii, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a prezentat diversele forme de discriminare, discriminarea la locul de muncă, stereotipuri, pericolul de a ne obișnui cu discriminarea precum și ponderea dintre sesizare și autosesizare din partea CNCD privind discriminarea și dificultățile întâmpinate la nivel instituțional.

Cu această ocazie, IRDO a făcut cunoscută campania națională de conștientizare a fenomenului hărțuirii la locul de muncă, campanie organizată de ANES și IRDO și aflată în plină desfășurare, sub sloganul „Hărțuirea morală este ilegală. Pune stop realțiilor de muncă disfuncționale!”

A doua parte a evenimentului a presupus o sesiune în limba engleză, intitulată „Fighting against racism at european level” („Lupta împotriva rasismului la nivel european”), care a avut ca invitat o reprezentantă a ENAR (Rețeaua Europeană Împotriva Rasismului). Această Rețea este constituită din peste 150 de ONG-uri din toată Europa,care au ca obiective cercetarea, consolidarea capacităților și militarea pentru schimbare. Reprezentanta ENAR a abordat aspecte precum diversele manifestări ale discriminării, discriminarea multiplă și cea intersecțională, barierele structurale cu care se confruntă migranții în procesul integrării. De asemenea, a semnalat un fenomen îngrijorător – obținerea de capital electoral prin discursuri xenofobe împotriva migranților și refugiaților.


...mai multe semnale