Semnal IRDO


„Oriunde poate fi acasă ”– cum percep tinerii fenomenul migrației

Institutul Român pentru Drepturile Omului a participat în data de 4 iunie 2024 la evenimentul în format „world café” organizat de Centrul Europe Direct al Institutului European din România, în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universității București, secția Studii Europene.

Intitulat „Oriunde poate fi acasă”, evenimentul organizat pe grupuri de discuție a reunit studenți, ambasadori junior și seniori ai școlilor EPAS din București: Epas Xenopol și Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu” din București.

Fenomenul migrației a fost abordat din perspectiva percepției acestuia în societatea românească, în special de către tineri. Dezbaterile au fost facilitate de reprezentanți ai Asociației Migrasis, ai Forumului Român ARCA pentru Refugiați și Migranți, ai Institutului Român pentru Drepturile Omului și ai Asociației Novapolis.

Printre subiectele de discuție abordate s-au numărat: integrarea migranților și refugiaților în societate, importanța înțelegerii diversității, multiculturalitatea în societatea contemporană, problemele cu care se confruntă studenții străini non-UE în universitățile românești, precum și migrația privită ca oportunitate și vector de schimbare în bine pentru comunități. 


...mai multe semnale