Semnal IRDO


Bune practici în domeniul prevenției și îngrijirii demenței

Institutul Român pentru Drepturile Omului a participat în data de 28 martie 2024 la seminarul „Bune practici în domeniul prevenției și îngrijirii demenței”, eveniment dedicat profesioniștilor care lucrează cu persoane vârstnice. Seminarul se înscrie în proiectul „A trăi cu demența – o provocare pentru fiecare dintre noi”, sponsorizat de Teva Pharmaceutical Industries Ltd.

După prezentarea proiectului au fost evidențiate programe de artă participativă pentru persoane vârstnice aflate în instituții de îngrijire, importanța teatrului și a muzicii pentru o îmbătrânire sănătoasă, calitățile terapeutice ale artei în sprijinul persoanelor vârstnice, metoda SOUND de încetinire a procesului de degradare cognitivă, provocări și soluții în parteneriatul public-privat în domeniul îngrijirii persoanelor vârstnice, proiecte de tip intergenerațional în sprijinul vârstnicilor. Au luat cuvântul Sorin Marinescu - Fundația Regală „Margareta a României”, Beatrice Culda - Asociația „Oameni, Valori, Fapte”, Măriuca Ivan - Fundația Crucea Alb-Galbenă, Lena Enache - Școala de Pian, Andreea Vasile - Societatea Română Alzheimer.

Centrul de zi „Omenia” a oferit un exemplu de bune practici ca serviciu social pentru persoanele vârstnice din comunitate, iar  Marian Onofreu - medic primar psihiatrie, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, a prezentat modalități de prevenție în tulburările neurocognitive.

Cu această ocazie, IRDO a subliniat importanța abordării programelor și măsurilor de îngrijire a persoanelor vârstnice din perspectiva respectării drepturilor omului, a dreptului la autonomie și participare, dreptul accesului la educație și formare, la sănătate și la asistență socială.


...mai multe semnale