Semnal IRDO


27 ianuarie 2023 - Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului

Tema desemnată de Organizația Națiunilor Unite pentru comemorarea din acest an a Holocaustului este „Acasă și apartenență”, evidențiind drama victimelor și a supraviețuitorilor Holocaustului, care și-au pierdut casele, căldura căminului lor și cărora le-a fost distrus sentimentul de apartenență de către făptuitorii Holocaustului. Ni se reamintește de responsabilitatea fiecăruia de a răspunde cu umanitate victimelor crimelor și atrocităților, de a contracara discursul instigator la ură, antisemitismul, denaturarea și negarea Holocaustului, precum și prejudecățile.
 
Institutul Român pentru Drepturile Omului a marcat comemorarea victimelor Holocaustului realizând un material educativ care abordează atât consecințele grave ale Holocaustului asupra societății umane, cât și importanța combaterii recurenței unor mesaje motivate de ură și a unor atitudini rasiste și neofasciste în contextul actual. A fost subliniată importanța adoptării unei noi rezoluții ONU, A/76/L30, cu privire la negarea Holocaustului în anul 2022, ca răspuns la recurența mișcărilor neonaziste, rasiste și xenofobe din întreaga lume. Conținutul rezoluției îndeamnă statele membre să dezvolte programe de educație care să transmită generațiilor viitoare lecțiile Holocaustului pentru a contribui la prevenirea viitoarelor acte de genocid și face apel la responsabilitatea  mass media în gestionarea discursurilor care instigă la ură. Au fost prezentate pe scurt Strategia ONU și Planul de Acțiune pentru combaterea discursurilor motivate de ură.
 
Materialul a fost disemninat în școlile gimnaziale și colegiile naționale partenere, precum și în rândul unor asociații și fundații pentru tineret. Acesta este destinat atât tinerei generații, cât și cadrelor didactice. 
 

...mai multe semnale