Semnal IRDO


Opinia ENNHRI la proiectul de Convenție cu privire la inteligența artificială

În perioada 21-22 septembrie, Rețeaua Europeană a Instituțiilor pentru Drepturile Omului (ENNHRI) va prezenta documentul de poziție inițială la proiectul de Convenție a Consiliului Europei cu privire la inteligența artificială, în cadrul unei întruniri la nivelul Comitetului pentru inteligență artificială a Consiliului Europei.
 
Propunerea de Convenție a Consiliului Europei cu privire la inteligența artificială, drepturile omului, democrație și stat de drept, împreună cu reglementările UE în materie de inteligență artificială vor reprezenta primele instrumente regionale în materie. Având în vedere implicațiile utilizării sistemelor de inteligență artificială asupra drepturilor fiecărei persoane, instituțiile membre ENNHRI susțin ca asemenea instrumente să asigure o abordare bazată pe drepturile omului.
 
Documentul de poziție al ENNHRI a fost elaborat împreună cu membri ai rețelei, printre care și IRDO, și subliniază nevoia de a asigura protecția pe termen lung și garanții viitoare împotriva aplicațiilor de inteligență artificială care prezintă un risc inacceptabil pentru drepturile omului, democrație și statul de drept. De asemenea, este evidențiată nevoia de a se asigura monitorizarea independentă a sistemelor de inteligență artificială, punând accent pe aspectele de drepturile omului, indiferent dacă printre autoritățile competente în domeniul monitorizării sunt incluse instituțiile naționale pentru drepturile omului. În plus, în ceea ce privește elaborarea Convenției, ENNHRI reiterează că prevederile acesteia trebuie să fie suficient de amplu formulate astfel încât să existe o protecție efectivă împotriva riscurilor individuale, colective și de la nivelul societății.

...mai multe semnale