Semnal IRDO


Masă rotundă „(In)egalitate de gen în sport”

 
În data de 17 martie 2022, IRDO a participat la masa rotundă în format hibrid (la sediul Federației Române de Fotbal și online pe platforma Zoom) cu tema „(In)egalitate de gen în sport”. Evenimentul a fost organizat de Centrul FILIA alături de Federația Malteză de Fotbal, Federația Norvegiană de Fotbal, Federația de Fotbal a Macedoniei de Nord, TREK Development, Asociația Europeană a Sportului Universitar (EUSA) și Universitatea din Modena și Reggio Emilia, cu sprijinul Federației Române de Fotbal (FRF).
 
Discriminarea femeilor în sport continuă să fie o problemă și în prezent. Consorțiul din cadrul proiectului PROGRES a realizat o cercetare intitulată Analizarea și abordarea decalajelor de gen în sport privind inegalitățile de gen. Analizând repartizarea de gen în fotbal, studiul își propune consolidarea capacității celor care activează în domeniul sportului (federații și asociații), precum și promovarea participării și reprezentării femeilor în fotbal. Studiul a fost coordonat de cercetători academici experți în sport și egalitate de gen. În realizarea acestuia au participat 25 de federații sportive din Italia, România, Norvegia, Malta, Macedonia de Nord, Grecia și Slovenia. Acest studiu a fost elaborat în cadrul proiectului PROGRES - Promovarea egalității de gen în sport. Integrarea în cadrul federațiilor și asociațiilor de fotbal – proiect cofinanțat de programul Erasmus+ al Uniunii Europene.
 
Ca participant la masa rotundă și promotor al egalității de gen, IRDO a evidențiat activitatea FILIA în domeniul drepturilor femeilor și în calitate de membru al grupului de lucru al IRDO pentru combaterea violenței domestice. IRDO și FILIA promovează egalitatea de gen printr-o abordare bazată pe drepturile omului a  obiectivului de dezvoltare durabilă 5 din Agenda 2030. Institutul a subliniat și importanța în domeniul educației timpurii pentru reducerea inegalităților și asigurarea participării și reprezentativității femeilor la toate nivelurile societății. Ca răspuns la întrebările din cadrul dezbaterii cu privire la impactul acestui proiect, reprezentanții IRDO au precizat că astfel de proiecte reprezintă catalizatori pentru evoluția politicilor publice în domeniul realizării egalității de gen.

...mai multe semnale