Semnal IRDO


Simpozionul instituțiilor naționale pentru drepturile omului la COP 26

 
În perioada 3-5 noiembrie, a avut loc simpozionul instituțiilor naționale de drepturile omului desfășurat în contextul Conferinței părților ONU privind schimbările climatice (COP 26). Evenimentul a fost organizat de Universitatea din Stirling, GANHRI (Alianța Globală a Instituțiilor Naționale pentru Drepturile Omului), Comisia Scoțiană pentru Drepturile Omului și ENNHRI (Rețeaua Europeană a Instituțiilor Naționale pentru Drepturile Omului), în parteneriat cu Oficiul Înaltului comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Programul ONU pentru Mediu și Programul ONU pentru Dezvoltare. Tema centrală a evenimentului a privit rolul instituțiilor naționale de drepturile omului în reducerea decalajului privind răspunderea domeniul urgențelor climatice și s-a desfășurat în 8 sesiuni de discuții.
 
Printre principalele aspecte discutate, s-a subliniat rolul instituțiilor naționale în promovarea dreptului la un mediu sănătos, având în vedere și rezoluția adoptată recent de ONU cu privire la recunoașterea dreptului la un mediu curat, sănătos și durabil ca făcând parte din drepturile omului. De asemenea, au fost salutate inițiativele prin care instituțiile naționale de drepturile omului au intervenit pe lângă instanțe naționale și regionale în cauze care priveau încălcarea dreptului la un mediu sănătos.
 
Nu în ultimul rând s-a dezbătut instrumentul de lucru propus de GANHRI pentru monitorizarea și raportarea aspectelor privitoare la schimbările climatice și drepturile omului subliniindu-se în același timp importanța limbajului utilizat în comunicarea cu guvernele naționale care trebuie să aibă în vedere abordarea bazată pe drepturile omului, respectiv participare, transparență și consultare.
 

...mai multe semnale