Semnal IRDO


Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

 
Data de 1 octombrie marchează Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Având în vedere restricțiile impuse în ultimul an ca urmare a răspândirii pandemiei de COVID-19, tematica anului 2021 este „Echitate digitală pentru toate vârstele”.
 
Pe perioada pandemiei, persoanele vârstnice au fost mai izolate, unul dintre motive fiind și accesul la tehnologie. Tematica acestui an urmărește să atragă atenția asupra necesității accesului și a participării reale a persoanelor în vârstă în lumea digitală. În acest sens, trebuie amintit că persoanele vârstnice, dar și femeile, se confruntă cu inegalități digitale mai mult decât alte grupuri din societate: fie nu au acces la tehnologie sau nu beneficiază pe deplin de posibilitățile oferite de progresul tehnologic.
 
În mesajul din acest an, Secretarul General al Națiunilor Unite amintește că persoanele vârstnice nu reprezintă doar un grup vulnerabil, ci sunt o sursă de cunoștințe, experiență și contribuții în vederea progresului colectiv. „Odată ce persoanele vârstnice pot accesa, învăța și utiliza noile tehnologii, vor avea mai multe instrumente pentru a contribui la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, care reprezintă îndemnul universal la acțiune pentru a pune capăt sărăciei, a proteja planeta și a ne asigura că până în anul 2030 toți oamenii vor beneficia de sănătate, pace și prosperitate.”
 
Claudia Mahler, Expertul Independent al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, a lansat un raport în luna august, în care atrage atenția asupra prevalenței discriminării pe criteriul vârstei. Raportul conține concluzii și recomandări care au rolul de a sprijini statele în proiectarea și aplicarea unor cadre juridice pentru a combate și preveni discriminarea pe criteriul vârstei și pentru a asigura promovarea și protecția drepturilor persoanelor vârstnice.
 
De asemenea, Consiliul Europei a lansat un studiu intitulat „Lupta împotriva discriminării pe criteriul vârstei și către o implicare cetățenească socială activă pentru persoanele vârstnice”, care se bazează pe utilizarea și potențialul Cartei sociale europene în vederea realizării drepturilor persoanelor vârstnice.
 
Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor vârstnice Organizația Națiunile Unite desfășoară o serie de evenimente care pot fi vizualizate aici.
 

...mai multe semnale