Semnal IRDO


Declarația GANHRI cu privire la dreptul la un mediu sănătos

 
În data de 22 septembrie, GANHRI (Alianța Globală a Instituțiilor Naționale de Drepturile Omului) s-a alăturat inițiativei de recunoaștere formală a dreptului la un mediu curat, sănătos și durabil ca drept universal, susținând declarația redată mai jos. Rezoluția privind dreptul la un mediu sănătos, propusă în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului, reprezintă un semnal politic prin care să se asigure continuarea luptei împotriva schimbărilor climatice.
 
GANHRI salută rezoluția propusă în cadrul celei de-a 48-a sesiuni a Consiliului pentru Drepturile Omului pentru recunoașterea explicită a dreptului la un mediu sigur, curat, sănătos și durabil ca drept al omului.
 
Recunoașterea acestui drept va marca o etapă importantă și necesară.
 
Un mediu sigur, curat, sănătos și durabil este esențial pentru realizarea dreptului la viață și a tuturor celorlalte drepturi ale omului.
 
De asemenea, este indispensabil pentru pomovarea și asigurarea dezvoltării durabile și, astfel, pentru realizarea obiectivelor Agendei 2030.
 
Recunoașterea acestui drept la un mediu sigur, curat, sănătos și durabil ca drept fundamental al omului la nivel global va transmite un mesaj puternic cu privire la nevoia de acțiuni urgente și atenție adecvată în gestionarea crizelor de mediu și de drepturile omului cu care ne confruntăm.
 
GANHRI salută faptul că peste 150 de state au recunoscut dreptul la un mediu sigur, curat, sănătos și durabil ca drept al omului în legislațiile și politicile naționale sau prin acorduri regionale.
 
De aemenea, GANHRI salută sprijinul pentru rezoluție oferit de peste 1000 de organizații ale societății civile, entități ONU și actori din mediul de afaceri.
În aplicarea angajamentelor asumate în cadrul Conferinței Anuale a GANHRI din anul 2020 cu privire la instituțiile naționale pentru drepturile omului (INDO) și schimbările climatice, GANHRI sprijină INDO-urile membre din toată lumea în 2schimbul de experiență, 1creșterea capacității și coordonarea angajamentului colectiv în diferite procese din domeniul schimbări climatice și mediu, inclusiv următorul COP 26. Suntem încântați să acționăm astfel în parteneriat cu UNEP, UNDP și OHCHR. 
 
GANHRI sprijină adoptarea rezoluției cu privire la un mediu sănătos.
 
Încurajăm toate statele să sprijine adoptarea rezoluției propuse și urmărim cu interes să lucrăm împreună cu toate părțile interesate în vederea punerii în aplicare a acesteia.” 
 

...mai multe semnale