Semnal IRDO


Ziua Internațională pentru Eliminarea Discriminării Rasiale

Cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Discriminării Rasiale, în mesajul său din 21 martie din acest an, Secretarul General ONU a precizat că se bazează pe contribuția tineretului la făurirea unui viitor fără discriminare: „Oriunde vedem că se manifestă rasismul, trebuie să îl condamnăm fără rezerve, fără ezitare. Cu prilejul acestei zile, aș dori să  subliniez rolul important al tineretului care se află în primele linii în lupta contra rasismului. Atitudinile tinerilor și comportamentul acestora vor influența viitorul societăților noastre. Așadar, fac apel la tinerii de pretutindeni, la educatorii și liderii lor să reamintească întregii lumi că toți oamenii se nasc egali.”

În consonanță cu acest deziderat universal, Institutul Român pentru Drepturile Omului s-a alăturat campaniei europene a săptămânii de combatere a rasismului (16-21 martie), lansând un apel către școlile, colegiile și liceele din țară să participe cu creațiile, desenele, afișele și mesajele realizate de elevi sub titlul generic „O primăvară a solidarității – ASCULTĂ, ÎNVAȚĂ, ACȚIONEAZĂ #solidarity”. Odată cu renașterea naturii, sentimentele nobile de solidaritate și umanism se reafirmă  cu mai multă putere, cu atât mai mult cu cât participanții s-au reunit în spațiul virtual în contextul pandemiei. Chiar și în acest context, tinerii și-au exprimat gândurile lor de sprijin pentru cei nedreptățiți și s-au pronunțat ferm împotriva rasismului, discriminării și xenofobiei prin intermediul unor mesaje vibrante, prin crearea de desene și afișe, videoclipuri, sau prin participarea la dezbateri având ca temă promovarea egalității, combaterea  discriminării rasiale și a atitudinilor motivate de ură.

Toți participanții la campanie au ales să sărbătorească odată cu primăvara, frumusețea și puterea diversității care definește complexitatea umană, conștientizând faptul că o profundă înțelegere a diferențelor dintre oameni stă la baza exercitării depline a drepturilor omului și a exercitării acestora într-o lume mai bună, eliberată de teamă și constrângeri.


...mai multe semnale