Rule of Law for Lawyers (ROLL)

Institutul Român pentru Drepturile Omului este partener asociat în proiectul „Rule of Law for Lawyers (ROLL)” (Statul de drept pentru avocați). Proiectul este implementat de organizația ICJ-EI începând cu data de 16 ianuarie 2023, pentru o perioadă de doi ani și urmărește promovarea unui sistem judiciar independent și eficient pentru protejarea drepturilor fundamentale, prin consolidarea cunoștințelor și capacității avocaților și a organizațiilor societății civile (OSC) în ceea ce privește litigarea strategică la nivel național și european. Independența judiciară, care este atacată sau se află sub presiune în multe state membre ale UE, este o cale de acces la justiție și drepturile omului. Acest proiect își propune să stimuleze utilizarea eficientă a litigării strategice pentru a asigura accesul la sisteme judiciare independente și eficiente prin creșterea capacității avocaților și OSC în domeniul drepturilor omului și prin încurajarea schimbului de bune practici între acestea. De asemenea, proiectul urmărește să crească conștientizarea și înțelegerea importanței și utilității statului de drept și utilizarea litigiului strategic pentru a-l proteja și promova de către instituțiile naționale de drepturile omului (INDO), avocați și studenți la drept.
 
Proiectul vizează opt țări de interes – Ungaria, Polonia, România, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Malta și Spania. Este implementat în colaborare cu organizațiile partenere naționale: aditus (Malta), Forum for Human Rights (Cehia și Slovacia), Free Courts (Polonia), în strânsă colaborare cu Helen Duffy de la Human Rights in Practice și este susținut de participarea Institutului Român pentru Drepturile Omului.
 
Grupul țintă primar al proiectului este format din practicieni de drept implicați în litigii privind statul de drept la nivel național și european, în timp ce grupul țintă secundar constă în INDO, avocați și studenți la drept. Proiectul se axează pe: independența instituțională a sistemului judiciar și autonomia procuraturii, inclusiv structurile de conducere, procedurile de numire pentru sistemul judiciar și urmărirea penală, libertatea de exprimare a judecătorilor și procedurile disciplinare și de răspundere ale judecătorilor și procurorilor, precum și etica judiciară și răspunderea acestora.
 
Pe parcursul proiectului, partenerii de proiect vor: (i) publica o fișă informativă privind legătura dintre Carta UE și statul de drept; (ii) organiza trei ateliere de consolidare a capacităților și de schimb de experiență pentru avocați și OSC-uri din cele opt țări țintă; (iii) oferi un set de sesiuni de mentorat pentru avocați; (iv) publica 10 serii de podcast-uri privind statul de drept și (v) publica raportul final cu recomandări.
 
 
Înscrieri pentru primul atelier din cadrul ROLL
 
Dacă sunteți interesat să vă alăturați, vă rugăm să vă înscrieți până la data de 21 aprilie 2023 pentru atelierul din 13-14 iunie de la Bruxelles, și să indicați preferința dvs. pentru participarea la următoarele ateliere din noiembrie și martie 2024.
 
Cele trei ateliere, în limba engleză, vor avea loc în persoană, cu posibilitatea de a participa online la:
 
Bruxelles, la 13-14 iunie 2023 - tema: Independența instituțională a sistemului judiciar și autonomia procuraturii, inclusiv structurile de conducere și procedurile
 
Malta, în noiembrie 2023 - tema: Proceduri de numire în cadrul sistemului judiciar și al procuraturii și libertatea de exprimare a judecătorilor
 
Praga, în martie 2024 - tema: Proceduri disciplinare și răspunderea judecătorilor și procurorilor și etica și responsabilitatea judiciară
 
Vă rugăm să completați formularul de înregistrare (în limba engleză). 
 
Important: Dacă sunteți interesat(ă), puteți participa la un singur atelier în persoană și, eventual, la alte ateliere online. Organizatorii vor selecta participanții pe baza formularului de înscriere și vă vor anunța până la sfârșitul lunii aprilie dacă ați fost selectat(ă) pentru a participa la atelierul din Bruxelles. Dacă sunteți selectat(ă), organizatorii vor plăti cheltuielile de călătorie și cazare ale participanților prezenți în persoană.