Semnal IRDO


Conferința „Dreptul la Reveria Vârstei”, ediția a doua

Marți, 1 octombrie 2019, a avut loc la Palatul Parlamentului, ediția a doua a Conferinței „Dreptul la Reveria Vârstei”, dedicată Zilei Internaționale a Vârstnicului, organizată de Comisia pentru Drepturile Omului, Culte şi Problemele Minorităţilor Naţionale, în parteneriat cu Institutul Român pentru Drepturile Omului şi Fundația Crucea Alb-Galbenă, co-organizator MedicHub Media.

Gândită în continuarea ediției din anul 2018, Conferința și-a axat obiectivul pe identificarea soluțiilor concrete privind îngrijirea seniorilor, fie acasă, la domiciliul lor, fie în centre rezidențiale care să ofere condiții demne și corespunzătoare cu nevoile acestei categorii sociale atât de uitată de societatea românească.

În fața unui public avizat și pertinent, speakerii invitați: Consilierul Prezidențial - Sandra Pralong, Președintele Casei Naționale de Sănătate - Vasile Ciurchea, Secretarul de Stat din Ministerul Muncii și Justiției Sociale – Cătălin Tutilescu, senatorul, membru al Comisiei de Sănătate Publică – Emanuel Gabriel Botnariu, dr. Wargha Enayati – fondatorul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria și inițiatorul celui mai mare proiect dedicat seniorilor din România, Directorul Fundației Crucea Alb-Galbenă – Măriuca Ivan, Directorul Institutului Român pentru Drepturile Omului – Adrian Bulgaru au inițiat un dialog cu privire la problematica seniorilor, reglementări, nevoi și posibile soluții.

Fără a pune în competiție furnizorii de servicii la domiciliu și pe cei cu centre rezidențiale, concluzia generală a fost că în contextul numărului mare de seniori neadresați cu îngrijire în România, e nevoie de un efort concentrat al tuturor actorilor implicati, alături de autoritățile statului pentru a se reglementa unitar și adecvat atât clasificarea centrelor rezidențiale, acordarea de servicii paleative dar și elaborarea unui pachet de servicii medico-sociale care să poată fi decontat calitativ de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Pactul pentru Îngrijirea Vârstnicilor adoptat în 2018 a fost completat anul acesta cu o serie de soluții care acum trebuie implementate în acte normative și reglementări coerente, de aceea sub auspiciile Comisiei Drepturilor Omului, Culte şi Problemele Minorităţilor Naţionale, a Comisiei de Sănătate Publică din Senat, domnul senator Emanuel-Gabriel Botnariu și reprezentanții IRDO vor iniția grupuri de lucru la care vor fi invitați actorii relevanți din sistem.

Conferința a beneficiat de o participare numeroasă, printre care: Mirela Nemțanu – CEO Hospice, dr. Florin Rusu- One to One Nursing, dr. Mela Stănculete – medic Concierge Medical, dr. Mihai Petre- medic specializat geriatrie, Mihaela Oancea – asistent social – Asociația Four Chance, Dan Doroftei – Director Dezvoltare Enayati Medical City, Elena Stoianovici – manager Spitalul Sf. Luca, Directorul de îngrijiri medicale spitalul Militar „Carol Davila”, Giorgeta GROSU, Dan Petre – doctor în sociologie în cadrul SNSPA.


...mai multe semnale