Semnal IRDO


Redresare durabilă prin respectarea drepturilor omului și a Agendei 2030

În data de 13 iulie, IRDO a participat la evenimentul adiacent „Asigurarea unei redresări durabile prin care se realizează drepturile omului și Agenda 2030”, organizat în cadrul Forumului Politic de Nivel Înalt al ONU privind dezvoltarea durabilă. Printre vorbitori s-au numărat Asistent al Secretarului General al ONU pentru drepturile omului, dna. Ilze Brands Kehris și Raportorul Special al ONU privind dreptul la libertatea de întrunire pașnică și de asociere, dl. Clément Voule.
 
Având în vedere contextul actual, discuțiile din cadrul evenimentului au amintit că pandemia de Covid-19 a avut un impact negativ asupra democrației și a spațiului drepturilor omului, remarcându-se o închidere a spațiului civic. În ceea ce privește obiectivele asumate în contextul Agendei 2030 s-a observat că un element esențial pentru a ajunge la categoriile vulnerabile este reprezentat de capacitatea fiscală a țării. Astfel statele cu venit mic și statele cu venit mic-mediu pot rămâne în urmă din cauza restricțiilor existente la nivelul capacității fiscale. De asemenea, s-a subliniat faptul că o redresare durabilă în urma pandemiei de Covid-19 necesită o abordare bazată pe drepturile omului și angajamentul societății civile.
 
 
Evenimentul a fost găzduit de Oficiul Înaltului Comisar al Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Misiunea Permanentă a Danemarcei pe lângă Națiunile Unite, Misiunea Permanentă a Republicii Costa Rica pe lângă Națiunile Unite, Institutul Danez pentru Drepturile Omului, Grupul pentru Drepturile Universale din New York, Raportorul Special al ONU privind drepturile la libertatea de întrunire pașnică și de asociere, Women's Major Group, Equal Rights Trust, Transparency International, The World Benchmarking Alliance, CIVICUS: Alianța Mondială pentru Participarea Cetățenilor, Overseas Development Institute, Alianța Globală a Instituțiilor Naționale de Drepturile Omului (GANHRI).
 

...mai multe semnale